Resultaten voor de categorie Technisch Weekblad

David Lentink: ‘Luchtvaart kan veel leren van vogels’

Het is nog grotendeels een raadsel waarom vogels zoveel soepeler en efficiënter vliegen dan de luchtwaardige constructies die ingenieurs bedenken. David Lentink werkt vanuit zijn eigen lab bij Stanford aan een dieper begrip. Dat moet tot betere ontwerpen leiden. ‘Maar we zullen niet snel een Boeing 777 met flappende vleugels ... »»»

Blockchain zoekt vertrouwen

De blockchain is een cryptografische technologie die twee partijen in staat stelt vertrouwen op te bouwen zonder tussenkomst van een derde die dat vertrouwen waarborgt, zoals een notaris. Maar de technologie is zo ingewikkeld dat het maar moeilijk is er vertrouwen in te kweken. Dat is zeker ironisch te noemen. ... »»»

Lantaarnpalen voor digitale infrastructuur

Nederland staat vol lantaarnpalen. Ze zijn een paar meter hoog, vrijstaand en voorzien van elektriciteit. Op dit moment worden ze alleen ingezet voor de lichtvoorziening, maar waarom zou je ze niet volhangen met sensoren om bijvoorbeeld verkeersintensiteit of luchtvervuiling te meten? Een consortium onder aanvoering van Eneco gaat de mogelijkheden ... »»»

Exacomputer komt eraan

Tegen het jaar 2020 komen de eerste exacomputer op de markt, een supercomputer die één exaflop (10^18 berekeningen per seconde) haalt. Er staat niet alleen technologisch kunnen op het spel, maar ook nationale prestige. Europa is bezig zijn achterstand in te halen. Op zich is het nu al technisch mogelijk ... »»»

Sondeerapparatuur op land en onder water

Dat sonderen bij uitstek een Nederlandse technologie is, ligt voor de hand. De grond is hier immers vrijwel overal slap genoeg om grondonderzoek te doen zonder te moeten boren. Er zijn wereldwijd echter genoeg (delta)gebieden waar ook vraag is naar sondeertechnologie. Relatief nieuw is grondonderzoek in de diepzee. Ook daar ... »»»

ASML zit op rozen

ASML is een one trick pony. Zodra het even tegenzit met de ontwikkeling van het beoogde nieuwe paradepaard, de EUV waferstrepper, wordt de chipswereld nerveus. Een half jaar geleden meldde Intel, een van de belangrijkste afnemers van ASML, dat de nieuwe wafersteppers op zich zouden laten wachtten. Prompt duikelde de ... »»»

Amazons Alexa beslist op eigen houtje

Het begon als een grappig nieuwsitem. Een zesjarig kind had Amazons tafelcomputer Echo de opdracht gegeven om een poppenhuis voor haar te kopen. De ouders onderschepten de opdracht. Een lokale televisieploeg kwam langs – zoveel gebeurt er niet rond de jaarwisseling in San Diego. Op televisie herhaalde de presentator de ... »»»

Augmentend Reality beleeft zijn GO-moment

Alleen wie de hele zomer onder een steen heeft doorgebracht kan het ontgaan zijn dat Pokémon GO dé nieuwe rage op gamegebied is. Het augmented reality spel van Google-spinoff Niantic vraagt van spelers dat ze locaties die gekoppeld zijn aan Google Maps fysiek bezoeken en daar met de camera van ... »»»

Big data tegen gladde rails

Dankzij een door Arcadis ontworpen computermodel kunnen machinisten beter rekening houden met gladde rails. Het model koppelt diverse gegevens, variërend van weer en boomtypen langs de rails tot type spoorstaaf en model trein, aan de gladheidsmeldingen van machinisten. Dat levert informatie op over de waarschijnlijkheid van gladheid op bepaalde trajecten ... »»»

Defensie steeds afhankelijker van data

Een JSF genereert op een enkele vlucht enkele terabytes aan data. Pas wanneer Defensie die geanalyseerd heeft, is de missie werkelijk afgerond. Sterker nog, analyse van de data kan zelfs het doel van de missie zijn, bijvoorbeeld om vijandelijke troepenbewegingen in kaart te brengen. Dit vergt een krachtig computersysteem als ... »»»
×