Resultaten voor de categorie NWO

Hoe rendabel wordt een project?

Een grote bank besteedt jaarlijks miljarden euro’s aan duizenden ict-projecten. De vraag is hoe je dat geld het best kunt verdelen. Het onderzoek van VITAL kijkt hoe je projecten van te voren goed kunt beoordelen, zodat de bank het meest uit zijn investeringen haalt. ‘Stel, je bent een supermarkt, en ... »»»

Orde in een kluwen van software

Grote computersystemen zijn zo ingewikkeld dat ze niet één-twee-drie aan te passen zijn. Daarom is bijvoorbeeld het invoeren van een nieuw zorgstelsel een zware klus voor verzekeringsmaatschappijen. Het onderzoek van RECONSTRUCTOR haalt kluwens van software uit elkaar. Prof.dr. Arie van Deursen laat een plaatje zien met een heleboel doosjes en ... »»»

Een brug tussen twee werelden

Bij het bouwen en onderhouden van software gaapt vaak een kloof tussen de wereld van de analisten die de eisen opstellen, en de technici die de software bouwen. Zo kan bijvoorbeeld een kleine verandering in wetgeving ervoor zorgen dat studenten te laat hun studiefinanciering krijgen, omdat de aanpassing van het ... »»»

Knippen en plakken met software

Programmeertalen zitten zo in elkaar dat computers ze begrijpen. Maar eigenlijk zouden ze vooral moeten aansluiten bij de menselijke manier van denken. Daarover gaat het onderzoek van MODSE. ‘Neem bijvoorbeeld een systeem voor hypotheekoffertes’, legt prof.dr. Arie van Deursen van de TU Delft uit. ‘De marketingafdeling verzint voortdurend nieuwe vormen ... »»»

Foutloze televisie van de toekomst

Steeds meer apparaten, zoals televisies, bevatten software die is vastgebakken in chips. Die software valt niet makkelijk wijzigen als er een foutje in blijkt te zitten. Daarom moet het ontwerp van de software al rekening houden met mogelijke fouten, luidt de filosofie van AOSAD. De software in een televisie regelt ... »»»
×