Resultaten voor de categorie Technisch Weekblad

Extreme koeling voor Delftse reactor

De onderzoeksreactor van de TU Delft ondergaat een van de ingrijpendste upgrades in zijn bestaan. Vlakbij de kern wordt een koelingsinstallatie geïnstalleerd die neutronen gaat afremmen. Dat komt het materiaalonderzoek op het gebied van duurzame energie en gezondheid ten goede. Bombarderen met neutronen is een van de manieren om materialen ... »»»

Nieuwbouw Erasmus MC vol hightech installaties

De zevende verdieping van het nieuwe gebouw van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam, dat deze maand in gebruik genomen wordt, is zo’n wirwar aan installaties dat zelfs projectleider casco ir. Marloes Janssen-Treu nog wel eens de weg kwijtraak wanneer ze de bezoekers rondleidt. De eisen aan een ziekenhuis ... »»»

Cryptografen vrezen quantumcomputer

De quantumcomputer is er nog (lang) niet, maar mocht de ontwikkeling in een stroomversnelling komen, dan is het gedaan met de cryptografie die momenteel het fundament van veilige communicatie vormt. Cryptografen zijn zich dus aan het voorbereiden op een nieuwe tijd. “We zijn reeds benaderd door nationale veiligheidsdiensten met het ... »»»

Killer robot vraagt om debat

De Super aEgis II is een slim kanon dat volautomatisch personen kan detecteren en ze naar een andere wereld helpen. Hij is vooral populair in het Midden-Oosten, waar hij wordt ingezet om militaire bases te bewaken. Alle opdrachtgevers tot nu toe hebben een aanpassing gevraagd van het Zuid-Koreaanse bedrijf dat ... »»»

David Lentink: ‘Luchtvaart kan veel leren van vogels’

Het is nog grotendeels een raadsel waarom vogels zoveel soepeler en efficiënter vliegen dan de luchtwaardige constructies die ingenieurs bedenken. David Lentink werkt vanuit zijn eigen lab bij Stanford aan een dieper begrip. Dat moet tot betere ontwerpen leiden. ‘Maar we zullen niet snel een Boeing 777 met flappende vleugels ... »»»

Blockchain zoekt vertrouwen

De blockchain is een cryptografische technologie die twee partijen in staat stelt vertrouwen op te bouwen zonder tussenkomst van een derde die dat vertrouwen waarborgt, zoals een notaris. Maar de technologie is zo ingewikkeld dat het maar moeilijk is er vertrouwen in te kweken. Dat is zeker ironisch te noemen. ... »»»

Lantaarnpalen voor digitale infrastructuur

Nederland staat vol lantaarnpalen. Ze zijn een paar meter hoog, vrijstaand en voorzien van elektriciteit. Op dit moment worden ze alleen ingezet voor de lichtvoorziening, maar waarom zou je ze niet volhangen met sensoren om bijvoorbeeld verkeersintensiteit of luchtvervuiling te meten? Een consortium onder aanvoering van Eneco gaat de mogelijkheden ... »»»

Exacomputer komt eraan

Tegen het jaar 2020 komen de eerste exacomputer op de markt, een supercomputer die één exaflop (10^18 berekeningen per seconde) haalt. Er staat niet alleen technologisch kunnen op het spel, maar ook nationale prestige. Europa is bezig zijn achterstand in te halen. Op zich is het nu al technisch mogelijk ... »»»

Sondeerapparatuur op land en onder water

Dat sonderen bij uitstek een Nederlandse technologie is, ligt voor de hand. De grond is hier immers vrijwel overal slap genoeg om grondonderzoek te doen zonder te moeten boren. Er zijn wereldwijd echter genoeg (delta)gebieden waar ook vraag is naar sondeertechnologie. Relatief nieuw is grondonderzoek in de diepzee. Ook daar ... »»»

ASML zit op rozen

ASML is een one trick pony. Zodra het even tegenzit met de ontwikkeling van het beoogde nieuwe paradepaard, de EUV waferstrepper, wordt de chipswereld nerveus. Een half jaar geleden meldde Intel, een van de belangrijkste afnemers van ASML, dat de nieuwe wafersteppers op zich zouden laten wachtten. Prompt duikelde de ... »»»
×